Radiopakina Radio Deille 090801
Mikkelin piispa Voitto Huotari ja Helsingin katolinen piispa Józef Wróbel Unkarin kansallispäivän vastaanotolla 20.8.2001
Kuinka terveellistä onkaan viljellä kulttuuria.
Kesän monet tapahtumat, niin Loviisassa kuin muualla, ovat olleet virkistävällä tavalla kulttuuripitoisia, ravitsevia ja samalla esteettisesti kauniita. Jo pelkästään Loviisan rauhanfoorumin onnistunut ohjelmakokonaisuus on niittänyt ansaittua kiitosta, siitä iloitsemme. Lämpöisiä viestejä on sadellut läheltä ja kaukaa ulkomaita myöten.
Pohjoiseen elämäntapaamme kuuluvat vuodenaikojen vaihtelut ovat luovuttamatonta pääomaamme. Virkistävä kesä ja kohta koittava kuulas syksy antavat pimeälle ja pakkaselle vauhtia. Kesällä olemme ammentaneet voimia luonnosta ja kulttuurista, kyllä taas jaksamme.
Päivi Setälä on yksi suomalaisen kulttuurielämän kirkas helmi ja samalla napakka sanankäyttäjä. Hän on poiminut jostain tietolähteestään kultajyvän, ruotsalaisen tutkimustiedon, että kulttuuri luo myös terveyttä. Kansojen ja kulttuureiden kohtaaminen tuottaa siis terveyttä. Käynti museossa, konserttissa, elokuvissa ja taidenäyttelyssä luo psyykkistä terveyttä ja auttaa lisäksi sydän- ja verenkiertoelinten sairauksissa.
Taidekokemuksessa on kyse paremmasta elämänhallinnasta. Naiset ovat miehiä ahkerampia musiikin, taiteen ja muun kulttuurin kuluttajia. Siksikö he ovat myös miehiä terveempiä? Myös taideaineita harrastavat lapset jaksavat Setälän mielestä muita koululaisia paremmin. Luovuudella on siis terveydellistä vaikutusta.
Ja onhan se henkilökohtaisestikin koettu juttu miten sitä hyväntuulisena jaksaa miltei mitä vain. Mutta jos mieli on maassa, sietokyky ja aloitteellisuus on tipotiessään. Kirsti Väkevä tokaisi minulle tuossa kaiken kiireen keskellä, miten antamalla voimiaan ja aikaansa talkootyöhön, voi fyysisesti kyllä väsyä, mutta miten paljon siitä saakaan henkistä pääomaa itselleen. Tästä monet ahertajat ovat tänä kesänäkin antaneet todistuksensa jaksamalla melkein mitä vain yhteisen asian puolesta.
Suomalaiset kesätapahtumat – Jumalan selän takana tai edessä – ovat aina osa paikkakunnan omaa identiteettiä. Loviisan kesä vahvistaa loviisalaista ominaislaatua, yhteisöllisyyttä ja elämäntapaa. Siksikö naiset elävät miehiä kauemmin, kun heiltä irtoaa osallistumishaluajakin miehiä enemmän? Yli 75-vuotiaiksi elää naisista 72,8 prosenttia, miehistä vain 42,8 prosenttia. Haluan pitkän iän salaisuudeksi laskea myös ahkeran kirkonkäynnin. Naisia näkyy kirkonpenkissäkin usein miehiä enemmän.
Ei siis mikään ihme, että Suomea pidetään eurooppalaisittain naisystävällisenä hyvinvointivaltiona. Toinen suomalainen ylpeydenaihe on elinympäristömme korkea laatu ja taso.
Lisäksi jäsenyytemme Euroopan unionissa tarkentaa Suomi-kuvaa Euroopan kartalla entisestään. Tähän ulkoministeri Erkki Tuomiojakin Loviisassa viittasi. Vaikka globalisoidumme, se ei suinkaan merkitse valtion, ja vielä vähemmän maan, heikkenemistä.
Päinvastoin. Yhteistyön ja yhteisyyden kasvaessa myös ominaislaatu ja luottamus lisääntyvät. Ilman tätä itseluottamusta ei Suomessa kukoistaisi näin runsas määrä toinen toistaan omaperäisempiä kesätapahtumia. Kesä on myös mielen mittari, selviytymisen yksi avain.
Loviisan nauruseminaarissa todettiin, että Suomi syntyi aikanaan laulamalla, ei sotimalla. Ensin piti syntyä kulttuuri, itsestään ja ominaislaadustaan tietoinen kansa. Vasta sitten kun on jotain puolustetettavaa, sitä voidaan puolustaa. Rauhantyö on perustellusti kulttuurin luomista, ominaislaadun vahvistamista, rajojen ylittämistä. Aplodit kaikille kesänjuhlijoille, tapahtumiin osallistujille, mukanaolo taisi ollakin läpihuutoa suurempi juttu.
Onneksi kesä jatkuu. Kyllä tässä vielä keritään mihin vain ja mitä vain. Annetaan siis kesän ja elämän kukoistaa.
Veli-Matti Hynninen