Puntari 260600
Jos joku asia ei millään onnistu, saatamme tokaista ”ei tule kesää.” Tai jos sen tai tämän asian todistusvoima on liian vähäinen, sanomme joskus ”ettei yksi pääsky kesää tee.” Kirjassaan Lukemisia lapsille Topelius kertoo Rafael-nimisestä sairaasta pojasta, joka ei parantunut. Poika odotti kesää, jota ei koskaan tullut. Eikä toteutunut aikoinaan Suomen kuningaskuntakaan. Sekin oli kesä, jota ei koskaan tullut. Jokaisella meistä on paljon elettyjä kesiä, mutta myös niitä, jotka eivät ole koskaan tulleet.
Tuleva kesäsunnuntai tunnetaan nimellä Marian etsikkopäivä. Mitä se oikein tarkoittaa? Päivä muistetaan myös nimellä Marian käyntipäivä. Sana ”etsikko” viittaa germaanisissa kielissä tunnettuun eetsiä sanaan suchen, Heimsuchung Mariae. Tai ruotsinkieliseen söka-sanaan, Mariae besökelsedag. Latianakielessä sanotaan yksinkertaisesti Visitatio Mariae mikä tarkoittaa vierailua. Nyt Maria vierailee, käy sukulaisensa Elisabetin luona saatuaan ilmoituksen Jeesuksen syntymästä. Allakan mukaan Marian nimipäivää vietetään tästä syystä juuri nyt heinäkuun toisena. Maria, Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, kaikki nämä hieman eri muodoissaan ovat kuitenkin saaneet nimensä Marialta.
Mariaa on pidetty nöyryyden ja päättäväisyyden esikuvana. Hän oli luja nainen, joka nuoresta iästään huolimatta otti vastaan suuren tehtävän. Mutta Mariaa voi pitää myös myönteisyyden, positiivisen elämänasenteen äitinä. Hän opettaa miten iloa tulvivassa myönteisyyden ilmapiirissä elämä sujuu parhaiten. Myös vaikeat asiat ja vastoinkäymiset voitetaan parhaiten, jos on tätä Marian lujaa myönteisyyttä.
Usein lankeamme syyttämää toisia pahasta olostamme. Tai jos kesällä ei suju, saatamme syyttää vaikka säätä. Kun aina sataa tai sataa ainakin liikaa. Tai on hyttysiä tai muita kiusoja elämässä, panemme toisten syyksi oman viihtymättömyytemme. Annan tänään yhden pienen neuvon. Poimi kukkanen kedolta. Ojenna se jollekin ihmiselle, läheisellesi tai jollekin joka sattuu tänään olemaan kohdalla. Älä selittele, vaan anna hänen tuntea olonsa tärkeäksi. Osoita, että pidät hänestä ja haluat kukkasen välityksellä olla hänen lähellään. Kukan välityksellä voit tuottaa iloa. Kesä on kukkia täynnä, siis myös iloa täynnä. Kesän kukoistus muistuttaa, että elämällä on kukoistava puolensa. Pieni on usein kaunista ja niinhän se on, että moni asia on usein hyvin pienestä kiinni.
En tiedä muistatko tarinan viisaasta munkista, joka oli kuuluisa oikeista vastauksistaan. Hänellä oli niin paljon elämänviisautta, kokemusta ja taitoa, että nuoremmat, noviisit mielellään viihtyivät hänen seurassaan viisastamassa itseään. Kerrotaan, että hänen viisautensa oli pettämätön, ei vääriä vastauksia koskaan.
Kerran kuitenkin kaksi nuorta munkkia päätti yrittää viisaan kollegansa voittamista. He punoivat juonen. He näet päättivät, että täytyy olla joku asia, johon viisaskaan ei löydä sopivaa vastausta. Munkeista nuorempi otti käteensä pienen linnun joka hyvin mahtui kämmenen sisään. Kysymys kuului: Kädessäni on pieni lintu, mutta onko se elävä vai kuollut? Jos viisas munkki vastaa, että elävä, silloin puristan kädessäni olevan linnun kuoliaaksi. Jos taas vastaus kuuluu, että kuollut, silloin päästän elävä linnun lentoon. Veijarit olivat varmoja onnistumisestaan. Onko kädessä oleva lintu elävä vai kuollut, he kysyivät viisaalta. Munkki mietti hetken ja antoi päättäväisen vastauksen: ”Elämä on sinun kädessäsi, rakas veli.”
Kesä on kultainen vuodenaika aurinkoineen ja sateineen, on suvi sieraimissa ja suussa. Kesästä voi nauttia kuin makeasta viinistä. Se on käsissämme, pidetään siitä kiinni.
Veli-Matti Hynninen