Rafaelin enkeleiden juhlapäivä

 St. Petersburgin enkeli

St. Petersburgin enkeli Loviisassa 6.8.2000

Puntari 260900

Enkelit yllättävät. Enkelit kiehtovat. Mitä tiheämmäksi rytmi kiihtyy, sitä hanakammaksi kasvaa pehmeiden arvojen, lämpöisyyden ja hellyyden kaipaus. Siksikö enkeleillä on kasvava kysyntä? Tarvitsemme heitä pehmittämään järkiperäisyyden (rationaalisuuden) kivettämän kovuutemme. Meissä elävä aitouden ja läheisyyden kaipuu ei näytä täyttyvän, jos elämästä puuttuu enkelin keveys ja rakkauden hehku. Jos puuttuu hellyyden hipaisu olkapäältä. Ei ole lapsellista puhua enkeleistä, sillä tämän kaiken saamme heiltä, enkeleiltä. He ovat jumalallisen viestin tuojia, suojelijoitamme, jotka näkymättömällä tavalla pitävät meitä otteessaan. Mikkelinpäivä on enkeleiden sunnuntai. Nyt muistamme heitä.

Eivät enkelit suinkaan ole vain lasten tai lapsenmielisten omaisuutta. Heillä on läpi historian ollut poliittisen, tulevaisuutta ennakoivan vaikuttajan tärkeä rooli. Raamatussa enkelit hoitavat virkaansa värikkäästi. Enkeli huutaa taivaasta, ilmestyy tulen liekissä, tulee tiellä vastaan, istuu tammen alla. Väliin enkeli kiirehtii Lootia, pelastaa Jaakobin, johtaa kansan vaarasta vapauteen. Taivaalliseen statukseen kuuluu, että hoviväki myös juhlii. Enkelit juhlivat, laulavat, iloitsevat. Enkelit ovat median ammattilaisia, mediaväkeä. Enkeli Gabriel vie Marialle viestin Jeesuksen syntymisestä. Enkeli ilmestyy Sakariaalle, Joosefille, paimenille. Enkeli vahvistaa Jeesusta Öljymäellä, vierittää kiven haudalta, avaa vankilan ovet. Kerra enkeli suostuu jopa lyömään – Herodesta. Enkelit pitävät silmällä matkalaisia, he suojelevat ja varjelevat. He myös rukoilevat meidän puolestamme, he ovat läpinäkyvinä läsnä . He ovat kyllä kotoisin taivaasta, mutta kuitenkin aina lähellämme.

Nimeltä tunnetuimpia heistä ovat Mikael, Gabriel ja Rafael. Heillä on myös oma hierarkiansa: arkki- ja ylienkelit, kerubit, serafit, voimat ja vallat. Heidän määränsä on suuri ”tuhannen tuhatta” ja ”kymmenentuhatta kertaa kymmenentuhatta”. Tehtävästä riippuen heidän kädessään voi olla kirjekäärö, lilja, palmunoksa, miekka, lippu tai pasuuna. He ovat miehekkäitä miehiä, joskus kuvankauniita naisia, myös lapsienkeli voi joskus osua silmään. Kuten Jaakobin unessa he liikkuvat vaikka tikapuita ylös ja alas aina taivaaseen asti. He eivät ole tästä todellisuudesta, siksi kaikki on heille toisella tavalla mahdollista kuin meille.

Enkeli Mikael on antanut nimensä mikkelinpäivälle ja Mikkelin kaupungille. Mikaelia on juhlittu jo 400-luvulta. Hänellä on valtakunnan päämiehen status, tarkka ulkopoliittinen pelisilmä ja hyvät suhteet joka suuntaan. Parhaillaan Mikael on työmatkalla Sydneyn kaupungissa Australiassa. Hän ohjaa taistelua pahuutta vastaan, hän päihittää lohikäärmeen, perkeleenkin. Kun Mikael puhaltaa pasuunaan, paha saa lopulta palkkansa. Mikaelin kädessäoleva suitsutin kertoo miten maailmaan leviävä rakkaus pelastaa meidät. Rakkaus on suurin kaikista.

Mikot ja Mikat ovat tämän päivän Mikaeleita, Mikael eri muodoissaan on suosittu nimi. Olen Eero Mikaelin poika, vanhempi poikani on saanut nimen Matti Mikael. Mikkelinpäivä nimi- ja juhlapäivän lisäksi vanhastaan syksyn taite. Kun sato oli korjattu ja työt tehty, oli aika huilata. Vuodeksi solmitut ”työehtosopimukset” uusitiin ja tässä saumassa palvelusväki sai vapaata, ”runtuviikon” aikana juhlittiin. Ruotsin sana drunta tarkoittaa railakasta juhlan jälkiviettoa. Mikonruntu tiesi lomaa ja samalla monelle häitä, oli juhlan aika. Juhlan kunniaksi teurastettiin rituaalimenoin pässi. Lammaskaali on ikivanha mikkelinpäivän juhlaruoka.

”Halki tuhannen savuisen salongin / Neiti tanssii gasellin askelin…/Diesel lemahtaa yö kun yskäisee./ Anna Minulle armahduksesi./ Ole minulle Rafaelin enkeli.” Pekka Ruuskan tunnettu iskelmä ei osoita enkeli Rafaeliin vaan taidemaalaari Rafaelin reheviin naishahmoihin, joihin liittyvä vapauttajan tehtävä tulee lähelle enkelinkevyttä elämänasennetta. Enkelit osaavat lentääkin siksi, että he ottavat itsensä niin kevyesti. Enkeleiltä voimme keveyden ja ilmavuuden (transparenssin) lisäksi oppia myös ahkeruutta ja kokosydämisyyttä. Enkeleissä on jumalallista riemua, hellää lämpöä ja sitä paljonkaivattua rafaelinpilkettä. Mikkelinpäivä on Rafaelin ja kaikkien enkeleiden juhlapäivä. Viettäkäämme juhlaa iloiten.

Veli-Matti Hynninen