Helluntai hempeimmillään, paarma pahimmillaan

Veli-Matti Hynninen

Papin puntari helluntaiksi 1999

Toisissamme me tiedämme keitä me olemme, sanoo runoilija. Suhde toiseen ihmiseen, toisiin ihmisiin, kansoihin, ajatustapoihin, uskontoihin, kulttuureihin, suhde toisenlaisuuteen , oikeastaan vasta nämä paljastavat keitä ja minkälaisia me itse olemme.

Liian yksinkertaista puhettako? Eikös tämä ole itsestäänselvää? Ei näytä olevan. Jugoslavian suurlähettiläs Dusan Crnogorcevic kertoi tässä iltana muutamana miten monisyinen on Balkanin sotatilanne. Tutkija Pekka Visurin täydentämä Crnogorcevicin kertomus synnytti meissä kuulijoissa huolen, olemmeko olleet tässä Serbia-Kosovo-ottelussa liian mustavalkoisia. Kun muualla maailmassa – myös Nato-maissa – kansa käy kiivasta keskustelua sodan oikeytuksesta, näyttää siltä että me suomalaiset vaikenemalla hyväksymme sodan ja vaivihkaa asetumme vahvemman puolelle. Vähän aikaa sitten Neuvostoliiton, nyt Naton, mutta aina vahvemman puolelle. Vai näenkö epätarkasti?

Balkanin sodan yksi valoisa puoli on siinä, että se on palauttanut meidän puolueettomuutemme ja presidenttimme kunniaan. Suomi ei ole mikään rajamaa, periferian perä, vaan maa jolla on myös kansainvälisessä politiikassa toimijan rooli. Chriracin jälkeen tänne tulivat Talbott, Tjernomyrdin, Schröder, maiden johtajat hakevat vauhtia Suomesta rauhanneuvotteluille. Suhde ulkomaailmaan paljastaa nyt keitä me olemme ja minkälaisia me olemme.

Orrin E. Klappin teos Symbolic Leaders. Public Dramas and Public Men kertoo vinhasti miten kaikki yhteiselämä, viestintä, kommunikaatio on paljon enemmän kuin vain tiedon välittämistä. Hän kutsuu tätä oivallustaan viestinnän rituaalimalliksi. Kommunikaatio on toisten kanssa yhteyteen asettumista. Se on yhteisyyden tuottamista. Viestintä on yhteiskunnan ja kulttuurin tuottamista ja ylläpitämistä tässä hetkessä. Tuotammeko elinympäristöömme sovintoa ja rauhaa vai väkivaltaa ja loukkauksia? Viestintä on rituaali, jossa uusia suhteita luodaan ja vanhat suhteet uudistetaan. Presidentti Ahtisaari on nyt haastettu diplomatiallaan luomaan Naton, YK:n, EU:n, Etyjin sekä suurvaltojen väliset suhteet uudenlaiseen olemassaoloon, uusiutumiseen. Sovittelijan työ on uuden luomista vanhoista aineksista. Haastava homma.

Vanha suomalainen sanonta muistuttaa: ”Helluntai hempeimmillään, paarma pahimmillaan.” Se ei viittaa arkkipiispa Paarmaan vaan sään ennusmerkkeihin, miten helluntain lämpö vaikuttaa sitten kesemmällä. Helluntaina elämän tulisi olla sotatilanteesta huolimatta hempeimmillään. Helluntain nimi ”pentekoste” tarkoittaa viittäkymmentä. Pääsiäisestä viidenkymmenen päivän päässä on Jumalan Pyhän Hengen juhlapäivä muistuttamassa siitä, että Jumala itse on todellisesti läsnä elämässämme täällä maanpäällä.

Helluntai on sytyttävä juhlapäivä. Sen olemukseen kuuluu tuli, helluntain tunnus on elävä tulenliekki. Liekki valaisee ja lämmittää, mutta se tuo myös tuskaa ja kuolemaa. Tulella voi polttaa myös näppinsä tai pahimmillaan tuli voi polttaa poroksi. Suuren tulen polte on usein houkutteleva, mutta myös pienen tulen lämpö voi olla viehättävä.

Tulen hyvästä vaikutuksesta muistuttavat Kosovon pakolaisten hyväksi tuotetut kynttilälyhdyt, jotka sitten Hirsohimapäivänä 6.8. kannetaan rauhankulkueena mereen. Tulisieluisuus ja hengen palo kuvastavat asialleen antautuneen ihmisen intoa. Jälleen on valittava, antaudummeko rakkauden tulelle vai väkivallan lieskoille. Sota haastaa meidät rauhantekoihin. Rauha kutsuu meidät rakkauden ja anteeksiantamuksen töihin.

Raamatun kuvamaailmaan kuuluvat myös tulijärvet ja -patsaat. Profeetta Elia temmattiin taivaisiin istuttamalla hänet tulisten hevosten vetämiin tulisiin vaunuihin. Raamatusta on peräisin myös kuva tulikasteesta. Metallin aitous testataan panemalla se tuleen. Samoin vasta koettelumuksissa koeteltu ihminen alkaa tuntua ihmiseltä. Tulikokeet ja koettelemukset karaisevat ja kaunistavat.

Helluntain liljat ja tulppaanit sekä helluntain kyyhkynen Pyhän Hengen ja rauhan tunnuksena palauttaa ihmisten ja kansojen suhteita oikeisiin uomiin. Sota on syntiä, se vääristää elämän. Rauha on kutsumus, jolle jokaisen luodun tulisi uhrata elämänsä parhaat voimat. Siksi helluntain ihmeeseen kuuluu tänä vuonna Kosovon puolesta syttyvä lepattava liekki – rauhantuli.

Veli-Matti Hynninen