Papin puntari 120899
Kolumbuksen muna muistuttaa miten yksinkertaista vain elämä voi olla. Vaikeaankin pulmaan voi löytää yksinkertaisen ratkaisun. Kolumbuksen muna on saanut nimensä kaskusta, jonka mukaan muna saadaan seisomaan pystyssä napauttamalla sen pää rikki. Kasku on liitetty kekseliääseen Kolumbukseen, vaikka kikka lienee peräisin italialaiselta arkkitehdiltä Brunelleschilta.
No, onko elämä lopulta näin yksinkertaista, että päätä napauttamalla saadaan ihmeitä aikaan? Tuskinpa, mutta jotain olennaista tämä kertomus silti opettaa elämän perusluonteesta. Vaikka elämä väliin tuntuu hyvinkin juhlalliselta ja ankaralta, sittenkin se usein paljastaa sen säröisen särmän, jolla kaiken uhallakin pysytään pystyssä. Mutta napautuksen se aina vaatii. Ja vastaavasti, jos ei ole napautuksen sietoa, ei ole selviytymistäkään.
Lapinjärven koulutuskeskuksessa pohdimme luennoilla nuorten miesten kanssa usein elämän tarkoitusta ja mieltä. Nämä lahjakkaat nuoret haluavat löytää vastauksen kysymykseen ”Miksi olen?” Heidän vaistomainen valintansa etsiä väkivallatonta ja sovinnollista tietä tulevaisuuteen on rohkaiseva. Elämään kuuluu spontaanin vaistomaisuuden lisäksi tietoinen tarkoituksellisuus. Arkielämä rakentuu pienistä tapahtumista. Tänäänkin pukeudumme, nautimme aamiaisen, puuhaamme yhtä ja toista, touhuamme, teemme työtä, tapaamme toisia ihmisiä, tähän päivään kuuluu monta tarkoituksellista kohokohtaa. Elämä ei ole vain suvun jatkamista tai eloon jäämistä, moni vaistoaa, että tällä kaikella on muutakin tarkoitusta.
Esimerkiksi Jea-Paul Sartren tapainen eksitentialistinen elämäntavan tarkastelu nojaa siihen, että ihminen itse voi antaa tarkoituksettomaan elämään tarkoituksen. Sen mukaan mikään ulkopuolinen voima ei määrittele elämälle tarkoitusta vaan se on luotava itse. Ihmisen on vain uskallettava heittäytyä kohti tulevaisuutta ja uskallettava olla heittäytymisestään tietoinen. Kaalinpää kasvaa itsestään, koska kaalinpään tarkoituksena on tietämättään kasvaa. Mutta ihminen ei ole kaalinpää vaan ihminen, jonka on itse kasvettava oman elämänsä sankariksi. Martti Ahtisaarikin sanoi ettei presidentin arvovaltakaan voi perustua virka-asemaan, vaan arvostus on itse ansaittava joka päiväisellä toiminnalla. Sartrella ihmisenäolemiseen kuuluu myös moraalinen vastuu valinnoista.
Teologiasta voi löytää täsmällisen vastausyrityksen. Turvallista on tuntea, että Jumala itse antaa elämälle tarkoituksen. Jumalan luomana jokainen ihminen kaipaa Jumalaa ja saa täyttymyksen elämälleen etsimällä yhteyttä häneen. Tämä kattaa ihmissuhteet, tulevaisuuden ja koko olemassaolon. Jumalassa koko elämä täyttyy ja löytää tarkoituksensa.
Viktor Frankl kertoo keskistysleirikokemuksensa opettaneen hänelle elämän mielen uudella tavalla. ”Me olemme uudella tavalla oppineet tuntemaan ihmisen. Mitä on ihminen? Hän on olento, joka aina ratkaisee mitä hän on. Hän on olento joka on keksinyt kaasukammiot. Mutta hän on myös olento, joka on astunut kaasukammioon pystypäin ja rukous huulilaan…”. Ulkonainen olosuhde, toisen ihmisen tuottama hirvittävinkään vääryys ei saa sanella elämää. Jokainen asia, ihmissuhde tai kansojen välinen suhde on luotava, houkuteltava, maaniteltava esiin. Minusta itsestäni riippuu miten astun toisten rakentamaan kaasukammioon.
Kristillinen näkemys pelastuksesta on vapauttava. Vaikka elämän kaikissa muissa asioissa vastuu jää ihmiselle itselleen, pelastuksen asiassa vain Jumala päättää. Hän yksin pelastaa armostaan, sitä ei ansaita. Aivan kuten rovasti Tiit Salumäe viime sunnuntaina Loviisan kirkossa saarnasi, on käsittämätöntä miten Jumala uskoo mehin vaikka meistä olisi usko elämään hyvinkin kaukana.
Kolumbuksen muna pysyy pystyssä siksi, että sen pää on napautettu hajalle.
Veli-Matti Hynninen
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++