Papin puntari 25.11.1999
Nyt se alkaa. Adventista alkava kirkkojen riemuvuosi 2000 sytyttää uuden valon, lahjoittaa toivon ja nostattaa ilon ihmisten elämään. Nyt alkava Riemuvuosi 2000 kestää vuoden 2001 pääsiäiseen, puolitoistavuotta kestävä juhla haastaa ihmiset ja seurakunnat miettimään tuoreella tavalla elämän olemusta, etsimään toivon merkkejä, luomaan uutta rohkeutta.
Silloin kun uutta luodaan, on ylitettävä totutun rajat. Uutta toivoa ei synny, rohkeutta ei rakennu, jos ei uskalla astua tuntemattomaan rohkeasti. Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon saanut Jyrki Vainosen novellikokoelma Tutkimusmatkailija on hyvä esimerkki siitä miten arjen takana piilevä toinen todellisuus on todellinen ja innostava, joskus jopa koko elämää hallitseva. Vainosen novellissa tohtori Klaus Nagel löytää uuden elämän muuttamalla vaimonsa reiteen. Sykkivien verisuonten ja jänteiden jännittävässä maastossa hän havainnoi vaimonsa liikkeitä, täyttyviä unelmia, uusia suhteita. Koko todellisuus paljastaa hänelle kasvonsa uudella, yllättävällä tavalla.
Riemuvuosi kuuluttaa juuri tätä. Nyt on koettavissa jotakin aivan uutta, maailma on täynnä ihanuutta, avatkaa silmät ja korvat, ottakaa lähtöaskel. Ajan ja paikan kahleet murtuvat, maailma voidaan löytää uudelleen. Aina ei tarvitse muuttaa puolisonsa reiteen tai lentää raketilla avaruuteen tai kiivetä Kilimanjaron ( Kibon) huipulle. Uusi todellisuus avautuu kunhan rohkenet ylittää tutut rajat, kunhan sytytät hengenpalon ja avaat pelin. Viva Las Vegas, uudet panokset, olkaa hyvä!
Toinen sanankäytöllä hauskuttaja, kirjailija Jari Tervo kertoo uusimmassa kirjassaan Minun sukuni tarina lapsuutensa traumasta. Isä näet pukeutui joka päivä juhlavaatteisiin, kun taas naapurin poikien faijat panivat aamuisin työvaatteet ja töistä palattuaan olivat todella sen näköisiä, että töitä oli paiskittu. Vaatteetkin paljastivat sen. Mutta hänen virkamiesisänsä palasi lääninhallituksesta kotiin juhlapuvussa, rusetti suorassa, sen näköisenä ettei mitään kummempaa työhön viittaavaa ollut tapahtunut. Tilannetta pahensi vielä se, että naapuritalon poikien varman tiedon mukaan vain homot käyttivät rusettia.
No, elämällä on monta todellisuutta, arjella monet kasvot. Eikä se aina ole suinkaan vaatteista kiinni. Rusetti kaulassa voi mennä töihin, ja vastaavasti arkisessa raadannassa ovat omat juhlamausteensa. Riemuvuosi 2000 tuo nämä molemmat ulottuvuudet lähellemme. Roomassa huomaisin miten koko kaupunkikuvaa siisitiin, rakennuksia korjattiin, maisemaa kaunistettiin riemuvuotta varten. Bella figura ja puhtaat kasvot. Nyt koittaa jotakin hyvin hyvää ja uutta, sillä arjen keskelle saapuu juhla.
Vanhatestamentillinen riemuvuosi merkitsee oikeudenmukaisuuden vaatimusta, velkojen anteeksiantamista, orjien vapauttamista ja maiden palauttamista oikeille omistajilleen. Uusi Testamentti tuo tähän riemuvuosijuhlintaan vielä suuremman näyn: nyt koittaa aika jolloin Jumala lopullisesti puuttuu maailmansa historiaan. ”Siis ajanmerkit nähkää: uutta luodaan” , sanoo virsirunoilija.. Vaikka kaikkia velkoja ei saisikaan anteeksi, kirkot pyrkivät Jubilee 2000-kampanjallaan köyhimpien maiden velkojen peruuttamiseen. Myös sinä voit yllättää antamalla anteeksi.
Maailmanloppu ei ole vain tuleva, se tapahtuu tässä ja nyt. Lopusta ei voi päästä eroon kertaheitolla. Jos loppu on maatakiertävällä radallaan, olemme yhä enemmän loppumme piirittämiä ja on mahdotonta saada sitä laskeutumaan. Utopia on aina kauneimmillaan toteutumattomana, aivan kuten elämäkin on parhaimmillaan matkalla olemista, ei päämäärään pääsemistä. Täyttymystähän kuitenkin kaikkein vähiten kestäisimme.
Antaa siis historian sokerin sulaa kiellellä, otetaan päättäväinen lähtöaskel ja sytytetään adventtikynttilä. Riemuvuosi 2000 on ovella, iloitkaamme ja riemuitkaamme siitä.
Veli-Matti Hynninen