Suomen Turistiauton tie Eurooppaan ja Haagaan

Länsi-Helsingin Uutisille 12.11.1999 Veli-Matti Hynninen

Toimitusjohtaja Aatos Kuokkanen (1916-67) oli Haagan lahja Suomen matkailulle ja linja-autoliikenteelle 1950-luvulla. Sodanjälkeinen Suomi avasi silloin ikkunoitaan ulkomaailmaan, rajat avautuivat ja pyörät alkoivat pyöriä. Sinivalkoinen oli silloin huudossa. Aatos Kuokkasen 23.1.1950 perustama Suomen Turistiauto (STA) löi sinivalkoiset värinsä nopeasti läpi suomalaisten matkailijoiden tietoisuuteen.

Aatos Kuokkasta pidettiin aikansa legendana, jolta ei puuttunut ideoita. Hän avasi tietä Eurooppaan. Ensimmäinen STA:n ”Pääsky” lähti Kööpenhaminasta Nizzaan jo huhtikuun alussa 1950. Büssingit, Mersut Volvot ja Sisut ristittiin uusilla nimillä liikenteeseen. Kuokkasen eläintarhassa elivät ”Lokit”, ”Leivot”, Tunturipöllöt”, ”Hämeen Hirvet” , ”Savon Kukot”, ”Suomen Sotkat”, ”Suomen Kurjet” ja ”Suomen Karhut”, toinen toistaan loistavammat bussit – kaikki sulassa sovussa keskenään. Kuokkasen linjat johtivat Kööpenhaminasta Pariisiin ja vähän myöhemmin Kööpenhaminasta Roomaan. Uutta kokeiltiin ja reittejä avattiin myös Hampuriin, Baseliin, Wieniin, myöhemmin vielä Espanjaan. Suomen Turistiauton värit alkoivat tulla tutuiksi sodasta toipuvan Euroopan metropoleissa ja vähän kauempanakin: ”Suomen Kurki” oli ensimmäinen suomalainen linja-auto Afrikassa (1953).

Harva muistaa, että ennen lentoliikenteen läpimurtoa STA jo vihki suomalaisia ryhmämatkailun salaisuuksiin 1950-luvulla. Aatos Kuokkanen oli yksi sodanjälkeisen Suomen pelinavaaja Eurooppaan, suomalaisen seuramatkailun ideoijaisä. Siis jo ennen Erkki Toivasta Suomella oli oma Mr. Eurooppansa. Hänellä oli enonkoskelaissyntyisen Aatos Assi Tapio Kuokkasen kasvot Helsingin Pohjois-Haagasta.

Paikallisliikennettä vuodesta 1956

Kesäpainotteiset ulkomaanmatkat kaipasivat ympärivuotista täydennystä. Kun surullisenkuuluisa runkolinjajärjestelmä katkaisi Haagasta suorat yhteydet Helsingin keskustaan, Aatos Kuokkanen halusi heti korjata kaupunginosansa liikenneoloja. Tammikuun alussa 1956 alkoivat STA:n bussit viedä haagalaisia keskustaan ja takaisin.

Paikallisliikennettä hoidettiin ensialkuun turisitibusseilla. Huutavaa kalustopulaa helpottamaan saatiin helmikuun alusta tylppänokkaiset Skoda-bussit eli yhtiön ensimmäiset kaupunkibussit ”katurit”. Skodat eivät kauan kestäneet kovaa kulutusta, haagalaiset saivat kaipaamaansa kyytiä milloin volvoilla milloin büssingeillä tai milloin milläkin, mutta paikallisliikenne toimi.

Turistiautoilla oli 1957 kaksikymmentä bussia paikallisliikenteessä. Uudet reitit avattiin tammikuun alusta Näyttelijäntieltä Hankkijalle ja helmikuussa liikennöitiin Kallion Karhupuistosta suoraan Haagaan. Kolme vuotta myöhemmin 1960 Kalliosta päästiin Pohjois-Haagan kautta Munkkivuoreen asti. Siihen aikaan STA:lla oli 40 kaupunkivuoroa ja lisäksi 30 ruuhkavuoroa.

Ulkomainontaa ja sightseeingiä

Helsingin olympialaisten aikaan 1952 Kuokkanen käynnisti seightseeing-matkailun Helsingissä. Siihen Suomen Turistiautolla oli kisojen ajan yksinoikeus. Myöhemmin myös meritse pääsi tutustumaan Helsinkiin Suomen Turistilaiva Oy:n vesibusseilla ja J.L. Runebergilla. Lasipalatsissa oli lisäksi rouva Meri Kuokkasen johtama matkatoimisto filialeineen. STA aloitti ensimmäisenä yksityisliikennöitsijänä busseissaan myös ulkomainonnan (1960).

Veli-Matti Hynninen

Kirjoittaja on kirkkoherra ja lääninrovasti. Aatos Kuokkasen sisarenpoikana hän on seurannut Suomen Turistiauton kehitystä sen perustamisesta lähtien.