Loviisan rauhanfoorumi (6.-8.8. 99) jakaa neljännen rauhanpalkinnon
Loviisan Sanomien kesänumeroon 25.5.1999, Veli-Matti Hynninen
Loviisan rauhanfoorumissa kansat ja kulttuurit kohtaavat. Suomalaisugrilaiset vieraat Unkarista, Virosta ja Inkeristä saavat seurakseen vieraita monista maista. Tänä vuonna Loviisaan on kutsuttu myös Kosovosta Suomeen tulleet sotapakolaiset. Kansat ja kulttuurit kohtaavat aina Loviisan rauhanfoorumissa.
Loviisan rauhanfoorumissa on totuttu tarttumaan ajankohtaisiin aiheisiin. Siksi tämän vuoden aiheen ”Ratkeavatko etniset ristiriidat sotimalla?” ympärillä puidaan Balkanin sotatilannetta ja sen seurauksia. Mikä on Serbian Kosovon-sodan opetus maailmalle? Palvelutalo Esplanadissa lauantaina 7.8. klo 12-14 käytetään puheenvuoroja rauhasta kansaedustaja Antero Kekkosen johdolla. Altavastaajina ovat muun muassa Jugoslavian suurlähettiläs Dusan Crnogorcevic ja Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja Kalevi Suomela. Kosovon pakolaisten omat edustajat selvittävät tilannetta.
Rauhanpuheet laajenevat lauanataina 7.8. klo 15 alkavaan rauhanjuhlaan, jossa jaetaan Loviisan neljäs rauhanpalkinto. Juhlassa kuullaan rauhanpalkinnon saajan puhe rauhasta. Juhlan musiikkiohjelmasta vastaa muun muassa oopperalaulaja Marko Putkonen ja Romaniasta tänne saapuva Vasile Panttirin yhtye.
Loviisan rauhanpalkintojen saajat:
1990 Romanianunkarilainen piispa Laszlo Tökes
1993 Venäjän ortodoksikirkon ”ulkoministeri” metropoliitta Kirill
1996 Virolainen kirjailija Jaan Kross
Hiroshimapäivänä kynttilälyhdyt mereen
Loviisan rauhanfoorumi ankkuroituu vuosittain Hiroshimapäivään (6.8.) jolloin Loviisan pappilan puistossa kansainväliset vieraat esittäytyvät, paikalliset esiintyjät tuottavat ohjelmaa joka lähtöön, nautitaan rauhanletuista ja valmistaudutaan kynttiläkulkueeseen merelle. Hiroshima-illassa ja eri tilaisuuksissa puhuu muun muassa tohtori Jaswant Juneja Intiasta.
Illan hämärtyessä pitkä kynttiläkulkue kantaa elonjäämisenvalot Loviisan uimarannalle, jossa ne lasketaan rauhaneleenä mereen. Kynttilälyhdyt valmistetaan Loviisan päiväkeskuksessa Arvo Vilpposen johdolla. Tänä vuonna lyhtyjä voi hankkia jo etukäteen Loviisan kirkosta, kirkkoherranvirastosta ja Kirsti Väkevältä La Filistä. Hankkimalla sinivalkoisen kynttilälyhdyn etukäteen voi samalla antaa tukensa Kosovon pakolaisten hyväksi.
Puisto- ja toriohjelmaa
Loviisan rauhanfoorumissa kansainväliset vieraat esittäytyvät. Yhdessä pailkallisten ohjelmasuorittajien kanssa tarjotaan mielenkiintoista kuultavaa yleisölle. Esiintymistä tarjoavat paikalliset ohjelmasuorittajat voivat ilmoittautua rauhanfoorumin pääsihteerille Veli-Matti Hynniselle (puh 0400-214971) omat ohjelmanumeronsa. Loviisan rauhanjazz -1999 kokoaa Laivasillan tuntumaan jazzista kiinnostuneen yleisön. Rauhanjazzin taiteellinen johtaja on lehtori Jari Perkiönmäki Sibeliusakatemiasta.
Leijoja ja origamia
Myös lapset ja nuoret viihtyvät rauhanfoorumissa. Origami-paperintaittelua kaikenikäisille tarjotaan Loviisan seurakuntakeskuksessa lauantaina 7.8. klo 10-12. Japanilainen Masaki Araki neuvoo mitä kaikkea paperista voidaan taitella. Yleisöllä on mahdollisuus nauttia myös Msaki Atrakin kitarmusiikista. Japani_Killan mukanaolo on tuonut rauhanfoorumiin vuosittain oman eksoottisen värinsä.
Mårten Bondestamin lennättämät leijat nousevat taivaalle niinikään lauantaina klo 12 lähtien Loviisan rantapuistossa. Leijoilla on aikojen kuluessa viestitty sodasta ja rauhasta sekä kansojen omista pyrkimyksistä. Leijaguru Bondestam esittelee erilaisia leijoja ensin lauantiaammuna Loviisan toritapahtumassa (9-12). Kun leijakulttuurin saloihin on tutustuttu, jokaisella halukkaalla on mahdollisuus lennättää omaa leijaansa.
Etnomessu Loviisan kirkossa
Sunnuntaina 8.8. klo 12 radioitava jumalanpalvelus on valmistettu etnomessuksi. Lääninrovasti Veli-Matti Hynnisen ja pastori Orlando Molinan toimittaman messun musiikista vastaavat unkarilainen kanttori Rirt Honti sekä etnisen musiikin tuntija Jari Perkiönmäki.
Sunnuntaina messuun ja päiväjuhlaan seurakuntakeskuksessa osallistuvat myös Suomeen eri maista muuttaneet ulkomaalaiset maahanmuuttajat, joille rauhanfoorumi tarjoaa omaa eritysohjelmaansa. Perinteisiä vieraita edustavat muun muassa työleiriläiset Unkarista, Virosta, Saksasta ja Inkeristä. Myös Pietarin Sovinnon ja Rauhankomitea lähettää joka vuosi edustajansa rauhanfoorumiin.
Rauhanfoorumiin perinteiset kuoro- ja konserttivieraat tulevat tänä vuonna muun maussa Viron Haapsalusta, Tartosta ja ja Tallinnasta. Kuvataide ja tutustumiskäynnit täydentävät vielä rauhanfoorumin monimuotoista ohjelmaa. Rauhanfoorumi on vaoin kansantapahtuma, johon kutsutaan kaikkia. Loviisan rauhanfoorumi o hymykuoppa kesä-Suomen poskella. Tervetuloa juhlaan mukaan.
Kuvatekstit:
- Rauhanfoorumin yksi tunnus, haavoittunut rauhanlintu, on taiteilija Kuutti Lavosen teos ”Lunastus”
- Rauhanfoorumi ja leijat kuuluvat yhteen. Tänä vuonna Mårten Bondestam kertoo leijakulttuurista Loviisan torilla la 7.8. 9-12 ja opastaa leijojen lennätyksessä Loviisan rantapuistossa iltapäivällä.
- Loviisan rauhanfoorumissa lauletaan. Myös tänä vuonna saapuu kuorovieraita muun muassa Viron Haapsalusta, Tartosta ja Tallinnasta.
- Loviisan rauhanfoorumissa lasketaan Hiroshimapäivänä (6.8.) värikkäät kynttilälyhdyt mereen uimarannalla.
- Loviisan torille nousee Kai Anderssonin suunnittelema rauhanpaalupuu kutsumaan vieraita Loviisaan elokuun alussa. Tänä vuonna rauhanfoorumiin kokoonnutaan 6.-8.8.