Totisesti nousi!

Kirkkoväylä pääsiäisenä 2001

15.4.2001    Pääsiäispäivä,Päivän aihe: Kristus on ylösnoussut, Liturginen väri: Valkoinen, Alttarikynttilöitä: Kuusi, Päivän tekstit: Hoos.6:1-3, 1.Kor.15:1-8, (9-10) 11, Luuk.24:1-2, Virret: 84, 126, 85, 96:6-7, 101:1-

toukastaan kuoriutunut perhonen

On juhlien juhla – pääsiäinen. Pääsiäinen kohoaa muiden juhlien yläpuolelle ylivertaisuudellaan. Se on päivien kuningatar, se voittaa kuolemankin. Ajallinen murtautuu ajattomuuteen, näkyvä sulaa näkymättömyyteen. Mikä muu juhla voisi luvata yhtä paljon kuin pääsiäinen?

Pääsiäinen loistaa kauniina myös kukillaan ja väreillään. Naulakukkana tunnettu neilikka viitta ristiinnaulitsemiseen. Pääsiäislilja on puhtauden ja viattomuuden tunnus. Narsissi eli pääsiäiskello puolestaan viittaa ylösnousemukseen ja kuoleman voittamiseen. Myös raeruho ja koivunoksat muistuttavat miten uusi puhkeaa usein esiin yllättävästi.

Muna on ikuisen elämän symboli. Edessä oleva uusi on vielä salattua, mutta kerran se murtautuu ”vankilastaan.” Maria Magdaleenan sanotaan lahjoittaneen uhriveren merkkinä punaisen munan keisari Tiberiukselle. Munien maalaaminen on kristittyjen perinnettä alusta lähtien.

Keltaiset kananpojat, pääsiäismunan seuraava askel, muistuttavat salaisuuden avautumisesta uudeksi elämäksi. Myös aurinko tanssii pääsiäisenä. Koko luomakunta ylistää Luojaansa.

Myös pääsiäisjänis on hedelmällisyyden vertauskuvana uuden elämän tunnus. Pääsiäislammas muistuttaa Kristuksesta uhrikaritsana.

Mämmi on happamattoman leivän tunnus. Hapan on perattava pois. Pääsiäinen saa happamat ihmisetkin hyvälle tuulelle. Mämmikin syvimmältään muistuttaa Kristuksessa maailmaan koittaneesta täyttymyksestä.

Pääsiäisyönä valvotaan ja juhlitaan. Pääsiäinen, jos mikä, on juhlinnan ansaitseva.

Veli-Matti Hynninen