Kiittäkää Herraa, hän on hyvä

Loviisan Sanomille 13.01.2000,Sana sunnuntaiksi,Veli-Matti Hynninen

Mitä Kaanan häissä tapahtui? Entä Sykar-nimisessä Samarian kaupungissa, jossa oli Jaakobin kaivo.Toinen sunnuntai loppiaisesta on omistettu Kaanan häille. Jeesuksen julkinen toiminta alkaa.Jeesuksen seurassa seurakunta kääntyy tarkastelemaan hänen suuria tekojaan.

Juutalaisen tavan mukaan häissä oli kuusi kivistä vesiastiaa peseytymistä varten. Kun viini pääsi loppumaan, Jeesus pyysi täyttämään nämä kolmen mitan vetoiset astiat vedellä. Kun valvoja maistoi vettä, se oli muuttunut viiniksi. Tämä oli Jeesuksen tunnusteoista ensimmäinen. Teollaan Jeesus ilmaisi kirkkautensa ja hänen opetuslapsensa uskoivat häneen.

Päivän toinen lukukappale luettelee erilaisia armolahjoja. Usein näistä mainitaan vain profetoiminen, vaikka sen veroisia armolahjoja on monia. Paavali kehottaa palvelutehtävän saanutta palvelemaan. Opetustehtäviin antautuneen tehtävänä on opettaa. Rohkaisemisen lahjan saanut rohkaiskoon. Tärkeää on uskaltaa antaa omastaan, panna itsensä likoon, olla kokosydämisesti mukana siinä mitä tekee. Johtajan on johdettava tarmokkaasti. Joka auttaa köyhiä, auttakoon iloisin mielin. Sivistyksen ensimmäinen ehto on, että on toisten seurassa hyvällä tuulella.

Edelleen Paavali neuvoo vihaamaan pahaa, mutta hyvässä on pysyttävä kiinni. Toisia kohtaan on osoitettava lämmintä veljesrakkautta, toinen toisensa kunnioittamisessa on kilpailtava. Jos onnistuu karistamaan velttouden, into kasvaa. Palakoon teissä Hengen tuli, palvelkaa Herraa, hän neuvoo. Toivo ja ilo kuuluvat elämään, kestävyys vaikeuksissa ja hellittämätön rukous ovat elämän perusasioita.

Vainoajia on siunattava, kirous väistyy siunaamalla. Pitkälle viety empatia antaa voimia itselle ja toiselle. Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa. Keskinäinen yksimielisyys luo uusia yhteyksiä. Jos suhtautuu toiseen kunnioittavasti eikä pidä itseään muita parempana, hankkeet onnistuvat. On pyrittävä niiden rinnalle, joilla on vähemmän kuin itsellä. Jos elämä ei kukoista, ei pidä syytellä toisia vaan on parasta katsoa peiliin.

Kiittäkää Herraa, huutakaa avuksi hänen nimeään, kertokaa kansoille hänen suurista teoistaan! (Ps. 105:1)

Veli-Matti Hynninen