Kristuksessa on tulevaisuus ja toivo

Kirkkoväylä 18.1.2000

Ylistetty olkoon Jumala, joka on siunannut meitä Kristuksessa. (Ef.1: 3-14)

Ensimmäinen rukouspäivä korostaa uskonperinteen rikkautta. Se kutsuu eri taradioita edustavat kristityt yhteiseen rukoukseen ja toimintaa ykseyden puolesta. Kristittyjen ykseyden rukousviikkoa eli ekummenista rukousviikkoa vietetään vuosittain 18.-25.1.

Ekumeeninen liike on määrätietopista pyrkimystä ykseyden näkvyvöksi tekemiseen, yhteistä rukousta ykseyden puolesta, aidon ja alkuperäisen uskontulkinnan etsintää. Ekumenia ei siis ole jonkinlainen lisävaatimus vaan se on aitoa paluuta uskon omille juurille. Siksi ekumenia on aina hengellistä, Pyhän Hengen avuksi huutamista. Veni Creator Spiritus, Tule Pyhä Henki.

Ekumenia on kirkkojen sisäistä reformi- eli uudistusliikettä. Uudistuminen tarkoittaa kirkon elämässä aina parannusta ja katumista, Jumalan puoleen kääntymistä ja hänen lupauksiinsa luottamista. On vain yksi Kristuksen seurakunta eli kirkko. Vaikka synnin tähden olemme erillään toisistamme, olemukseltaan kirkko on yksi. On yksi Herra, yksi kaste, yksi usko. On vain yksin Kristuksen ruumis. Tämä Kristuksen seurakunta on pelastuksen yhteisö koko maailmassa. Ekumeeninen liike on siis herätys-, parannus- ja uudistusliikettä, jossa jo olemassaoleva ykseys halutaan nähdä käytännöllisenä ykseytenä. Vain Pyhä Henki voi johtaa Kristuksen kastetut erillään olon sijasta yhteen. Sitä tarkoittaa rukousviikon rukous ykseyden puolesta.

Ekumeeninen rukousviikko kutsuu kaikkia kristittyjä vakavasti rukoilemaan ykseyden puolesta. Tule Pyhä Henki, laskeudu taivaasta alas sydämissämme Kristusta kirkastamaan. Uudista meidät ja ja kirkasta meille sovituksen salaisuus. Näytä meille oikea suunta ja anna viisautta valintoihin. Lahjoita meille toivo, lohdutus ja rakkaus Jeesuksessa Kristuksessa meidän Herrassamme.

Veli-Matti Hynninen