Lääninrovastin kertomus Porvoon rovastikunnan elämästä ja olemuksesta 1999

Lääninrovasti Veli-Matti Hynninen

31.12.1999

PORVOON ROVASTIKUNTA

Olen seuraajani pyynnöstä laatinut kertomuksen rovastikuntamme päättyvän vuoden tapahtumista. Eri työalojen yhdyshenkilöt selvittävät lisäksi yksityiskohtaisemmin toimintaansa. Silmäilen tässä samalla päättynyttä vuotta laajemmin koko virkakauttani (1993-1999).

Tuntumaa lääninrovastin tehtäviin sain viransijaisena 1989 ja 1993. Oma kauteni alkoi 1994 ennen 50-vuotispäiviäni. Alusta lähtien tunsin löytäneeni Itä-Uudenmaan maakunnan ja sen kirkollisen toiminnan uudella, jännittävällä tavalla. Nopeasti tulin huomaamaan miten vilkas ja ahkera on erityisesti rovastikuntamme maaseutu Artjärveltä Pornaisiin. Maalla syntyneelle kaupunkilaispapille maaseudun seurakuntaelämä tuntui kotiinpaluulta. On ollut ilo saada säännöllisesti vierailla ja palvella rovastikuntamme kaikissa seurakunnissa. Siitä parhaimmat kiitokseni kirkkoherroille ja seurakuntalaisille. Porvoota lukuunottamatta tänä aikana on toimitettu kaikissa seurakunnissa myös piispantarkastukset.

Viriävää yhteistyötä

Eniten olen iloinnut vilkkaista vuorovaikutuksista. Toivon voineeni synnyttää niitä myös lisää. Yhteyksien verkosto on muodostunut yllättävän laajaksi. Vaikka mutkiakin on matkassa ollut, olen pannut merkille miten kaidalla tielläkin voi polkea kaasua rohkeasti.

Monilla työaloilla – kuten tunnettua – on syntynyt myös kiitettävää seurakuntien välistä yhteistyötä. Näistä kukista ehkä kauneimpana loistaa Aino Mäki-Punnon johtama rovastikunnallinen lähetystyö. Aino Mäki-Punnolla on ahkeruutta ja tyyliä. Myös diakonian, nuorisotyön, evankelioimisen, ekumenian ja ystävyysseurakuntatoiminnan alueilla olen aistinut lämmintä värinää. Pyyteetön yhteistyöhalu on rovastikuntatyötä sytyttävimmillään.

Vastarannankiiskille – niitäkin on ollut – olen antanut vapauden olla omissa oloissaan. Kaiholla ajattelen Myrskylää, Artjärveä, Askolaa, Pukkilaa, Pornaisia ja Lapinjärveä ja tunnen miten pieni voi ollakaan kaunista. Jos me pienet – Loviisa mukaan lukien – olisimme osanneet oikealla tavalla innostaa isompaamme, ehkä myös rovastikunnalliset kirja- ja lehtihankkeet olisivat onnistuneet. Nyt pitkälle viedyt suunnitelmat valitettavasti kariutuivat. Myös Inkerin Kolppanan ystävyystoiminta on ehkä liikaakin levännyt pienillä, mutta onneksi vahvoilla hartioilla. Paras into rovastikunnassamme näyttää nousevan tutusta maalaismaisemasta.

Virkistyvä Itä-Uusimaa

Valtakunnallinen lääninuudistus painottaa EU:n lailla maakuntien ja alueiden merkitystä. Itä-Uusimaa on nostanut päättäväisesti päänsä pystyyn. Olemme pieni mutta terhakas maakunta. Olen halunnut olla rakentamassa yhteyksiä Itä-Uudenmaan liittoon päin, ynnä sen alueen yhteisöihin.

Rovastikunta on myös maakunnallisessa rakennustyössä tärkeä yksikkö. Tunnen, että tässä olemme olleet vahvoja, tarvittaessa myös näkyviä.

Itä-Uusimaa pesee nyt kasvojaan, korjaa ryhtiään ja ottaa tärkeitä askeleitaan. Seurakuntien tekemä työ vahvistaa yhteenkuuluvuutta, luo uudenlaista maakuntahenkeä. Olen halunnut solmia yhteyksiä avoimesti koko yhteiskuntaan, vastuuhenkilöihin, lehdistöön, maanviljelijöihin, liike- ja talouselämään, yrittäjiin, työntekijäryhmiin, kunnalliselämän päättäjiin taiteen ja kulttuurin tekijöihin koulutus- ja terveydenhuoltoyksiköihin ketään unohtamatta Olen käyttänyt varsin runsaasti aikaa taideyhdistysten, teatteriväen, urheiluseurojen, ekumeenisen ritarikunnan, Itä-Uudenmaan Paasikivi-Seuran, Loviisan rauhanfoorumin, Porvoon Mustalaismusiikkifestivaalin ynnä monien muiden tahojen kohtaamiseen. Erilaisissa tapahtumissa olen ollut ”kirkon äänenä” mukana. Olen esittänyt rovastikunnan tervehdyksiä lukemattomissa yhteyksissä niin koti- kuin ulkomailla. En liioittele sanoessani, että olemme olleet ajan hermolla.

Merkittäviä yhteyksiä

Kirkkomme uudistushalun sanotaan nousevan uskonpuhdistuksen hengestä. Pysyvää on vain muutos. Rovastikunnallamme ja sen seurakunnilla on kuten koko kirkollamme toimivat suhteet kaikkiin suuntiin. Meillä on myös omia ekumeenisia yhteyksiä. Myös kirkkojen kansainväliset yhteydet ovat entistä enemmän painottumassa paikalliselle tasolle. Siitä rovastikuntamme on elävä esimerkki.

Ekumeenisessa kielessä sanalla Porvoo on myönteinen kaiku. Porvoon julistus ja Porvoon yhteinen julkilausuma ovat laajasti tunnettuja. Porvoon julistus on mittava ekumeeninen asiakirja, joka solmii läheisen kirkollisen yhteyden Pohjois-Euroopan anglikaanisten ja luterilaisten kirkkojen välille. Porvoon kommuunion rakentava Porvoon julistus on päättyneen vuosisadan tärkeimpiä ekumeenisia askeleita. Tämän lokakuussa 1992 Järvenpäässä solmitun asiakirjan seuranta ja käyttöönotto on haastanut nimenomaan Porvoon rovastikunnan avoimeen ekumeeniseen toimintaan näinä vuosina.

Tämän lisäksi rovastikunnallamme on ollut vahva ote suomalaisugrilaisessa kirkollisessa vuorovaikutuksessa. Unkari, Transilvania, Viro ja Inkeri ovat olleet läheisiä yhteistyökumppaneitamme. Olen halunnut luoda ja ylläpitää määrätietoista yhteyttä

suomalaisugrilaiseen kulttuurikongressiperinteeseen, Loviisan rauhanfoorumiin , sen arvovaltaiseen neuvottelukuntaan, Euroopan Unioniin, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimistoon, Euroopan parlamentin jäseniin (MEP). Läänirovastina vierailin mm. Brysselissä Euroopan unionin parlamentissa, komissiossa ja eri hallintoportaissa. Roomassa ja Vatikaanissa osallistuin paavi Paavali VI:n vastaanottoon sekä kardinaali Edvard Cassidyn johtamiin keskusteluihin ykseyden neuvostossa. Roomassa ja Lontoossa olin perehtymässä anglikaanisen kirkon elämään. Viimeksi olin Genevessä Euroopan kirkkojen konferenssissa (EKK), Kirkkojen maailmanneuvostossa (KMN) ja Luterilaisessa Maailmanliitossa (LML). Olen seurannut myös Pohjoismaiden ekumeenisen neuvoston (PEN/NER) ja Suomen ekumeenisen neuvoston työtä (SEN).

Paasikivi-Seuran kautta on minulle järjestynyt tilaisuus kohdata aika ajoin myös eurooppalaisia valtionpäämiehiä. .Muiden muassa olen osallistunut Puolan presidentin Aleksander Kwasniewskin ja Romanian presidentin Emil Constantinescun kanssa käytyihin keskusteluihin. Näissä tapaamisissa on sivuttu myös seurakuntien ystävyystoimintaa. Keskusteluissa on punnittu kirkkojen roolia oikeudenmukaisuuden, rauhan sekä vähemmistöjen puolustajana. Erityisesti Transilvanian kristittyjen vähemmistöjen asema on ollut pohdittavana.

Lapinjärven koulutuskeskuksen luennoitsijana on minulle avautunut mahdollisuus perehdyttää myös siviilipalvelumiehiä kristillisen uskon ja eettisten arvojen salaisuuksiin. Koulutuskeskuksessa viriävät keskustelut luotaavat usein uskon ja elämän ydintä.

Yhteyksiä Romaniaan ja Unkariin

Erikseen on mainittava syntyneet läheiset yhteydet Romanian unkarilaisiin vähemmistökirkkoihin. Olen pitänyt säännöllistä yhteyttä luterilaisen piispan Árpád Mózeksen ja reformoidun kirkon piispan Lázlo Tökesin kanssa Romaniaan. Myös Unkarin reformoidun kirkon piispan Lorantz Hegedüs on vieraillut rovastikunnassamme ja esittänyt kutsun vastavierailulle.

Yhteydet Unkarin luterilaiseen kirkkoon ja sen johtajiin ovat vanhat ja vankat. Pastorit Lászlo Béres, Erzsebet ja Csaba Baranyay sekä Péter Solymár ovat kuuluneet yhteydenpidossa etujoukkoihin.

Yhteyksiä Viroon

Erityisen läheinen yhteys on ollut Viron luterilaisen kirkkoon ja sen johtajiin. Tapaamiset emeritusarkkipiispa Kuno Pajulan, arkkipiispa Jaan Kiivitin ja piispa Einar Soonen kanssa ovat olleet toistuvia.. Viroyhteyksien avainhenkilö on ollut asessori Tiita Salumäe Haapsalusta. Hänen kauttaan on rakentunut kiinteä yhteys Läänen rovastikuntaan ja Haapsalun seurakuntaan. Nämä yhteydet ovat tuoneet oman rovastikuntamme lähelle monia virolaisia.

Loviisan suomalaisen seurakunnan ja Huopalahden seurakunnan Viron Haapsalun seurakunnalle rahoittama Pullapään leirikeskus voi tulevaisuudessa palvella myös rovastikuntamme seurakuntia.

Yhteyksiä Inkeriin

Rovastikuntamme ystävyysseurakunnan Kolppanan kirkkoherra Arvo Soittu on usein vieraillut seurakuntalaisineen rovastikunnassamme. Ahkerimmin hänet lienee nähty Loviisassa, Lapinjärvellä ja PukkilassaJuha Turjan johtama rovastikunnan inkerityöryhmä on ahertanut sinnikkäästi. Erityiskiitoksen ansaitsee askolalaisen Jouko Helokummun järjestämä talkootyö. He ovat kunnostaneet mm. Kolppanan seurakunnan leirikeskuksen katon. Helokummun työ on ollut Kolppanalle ensiarvoisen tärkeää. Myös loviisalainen luottamushenkilö Kalevi Ansaharju on tiheään vieraillut Kolppanassa ja muualla Inkerissä saarnaajana ja inkeriasiantuntijana. Kolppanaan toimitettavien tavaroiden kokoomapisteeseen Loviisan päiväkeskukseen on koottu kuivamuonaa, vaate- ja taloustavaraa. Hankalista rajamuodollisuuksista huolimatta tavara on toimitettu Kolppanaan.

Myös yhteydet inkerinsuomalaisiin Virossa ovat olleet ahkerat. Olen vieraillut usein muun muassa Tallinnan inkerinsuomalaisessa seurakunnassa ja toimittanut jumalanpalveluksia Tallinnnan tuomiokirkossa sekä Pyhän Vaimun kirkossa.. Olen lisäksi osallistunut lukemattomiin juhlatilaisuuksiin rovastikunnan edustajana. Tallinnan inkerinsuomalaisen seurakunnan kuoro on vieraillut monena vuonna Loviisassa ja Lapinjärvellä. Vieraat ovat tehneet kiertomatkoja rovastikunnan alueella.

Yhteyksiä katoliseen ja ortodoksiseen kirkkoon

Läheinen yhteys ortodoksikirkkoon on entisestään vahvistunut. Arkkipiispa Johannes, metropoliitat Tiihon ja Leo ovat vierailleet Loviisassa. Yhteydenpito ortodoksipapistoon on ollut säännöllistä.. Ekumeenisen Konstantinuksen ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kautta on rakentunut luonteva yhteys myös Aleksandrian patriarkaattiin. Olen kohdannut myös Aleksandrian patriarkan Petrus VII:n. Venäjän ortodoksiseen kirkkoon olen pitänyt yhteyttä Moskovassa vaikuttavan metropoliitta Kirillin kautta.

Suhteet katoliseen kirkkoon Suomessa ovat myös lämpimät. Autuaan Ursulan seurakunnan kirkkoherra isä Szymajda on vieraillut ekumeenisissa tilaisuuksissa. Loviisan pappilassa on järjestetty lisäksi katolisen, ortodoksisen ja luterilaisen papiston kohtaamisia.

Rovastikunta mediassa

Olen STT:n artikkelipalvelun kirjoittajana esitellyt artikkeleissani kirkollista elämää, kirkkovuoden juhlia sekä kirkon ja kulttuurin kysymyksiä lehdistölle. STT:n välityksellä aineisto on levinnyt laajalle. Lisäksi olen kirjoittanut kolumneja ja pakinoita paikallislehtiin sekä pitänyt radiopakinoita Radio Itä-Uusimaassa. Palvelulehti Itäväylä on viikottain julkaissut käsillä olevaan pyhäpäivään liittyvää Kirkkoväylä-palstaa. Lehti on julkaissut korvauksetta myös rovastikunnan seurakuntien kirkollisia ilmoituksia.

Lisäksi olen laatinut tiedotteita rovastikunnan toiminnasta eri tiedotusvälineelle.

Yksi merkittävä päätös

Vuosien mittaan on käyty keskustelua rovastikuntakokouksen uudistamiseksi. Rovastikuntakokouksen yksimielisen päätöksen mukaisesti rovastikuntakokoukset on pyritty pitämään sunnuntaisin. Rovastikuntakokouksen varapuheenjohtajan roolin olen kokenut tärkeäksi ja uusia mahdollisuuksia avaavaksi. Varpuheenjohtaja Maissi Nybom on muun muassa monien matkailuryhmien oppaana esitellyt rovastikuntamme toimintaa kiitettävästi. Hänen tapansa hoitaa seurakunnan ja rovastikunnan luottamustehtäviä on ollut mallikasta. Maallikkovastuu on muutoinkin selvässä kasvussa kirkon eri foorumeilla.

Välähdyksiä rovastikunnan ja lääninrovastin yhteydenpidosta 1999

TAMMIKUU

  • 8.-9.1. Romanianunkarilaisen vähemmistökirkon piispan Árpád Mózeksen vierailu rovastikunnassa. Piispa Mózes piti muun maussa lehdistötilaisuuden Loviisassa 9.1. jossa hän kertoi radion ja lehdistön edustajille kirkkonsa tilanteesta. Piispa Mozes esitti kutsun läänirovasti Hynniselle tulla kirkkonsa saarnavieraaksi Romanian Cluj-Napocaan.
  • 15.1. läänirovasti neuvotteli Kotimaa-lehden edustajan Veikko Pöyhösen kanssa Kotimaan palvelutehtävän ja volyymin lisäämisestä rovastikunnan seurakunnissa.
  • Ekumeenisella rukousviikolla 18.-25.1. järjestettiin tilaisuuksissa joihin osallistui muun muassa Ekumeenisen Konstantinuksen ritarikunnan ritarit puolisoineen. Lääninrovasti solmi OCM-Suomenlahden komtuurina yhteyksiä Viron ritareihin, joista monet ovat oman kirkkonsa johtotehtävissä. Ekumeenisen rukousviikon tilaisuuksiin osallistui katolisen ja ortodoksisen kirkon sekä vapaiden suuntien edustajia.
  • 20.1. Lääninrovastien työryhmä (lääninrovastit Pentti Simojoki, Kaiku Mäenpää ja Veli-Matti Hynninen) suunnittelivat syksyllä pidettävää hiippakunnan kirkkoherrojen kokousta.
  • 26.1. Läänirovasti osallistui Kirkon tiedonvälityspalkinnon jakotilaisuuteen Kirkon toimitalossa Helsingissä. Tilaisuudessa arkkipiispa Jukka Paarma otti vastaan myös rovastikunnan onnittelut..
  • 27.1.-3.2. Läänirovasti oli Saksan maakirkon vieraana Ditmarchenissa ja neuvotteli rovasti Klaus Hornin ja pastori Kurt Knorrin kanssa yhteistyön laajentamisesta Saksan suuntaan. Lääninrovasti puhui ja toi rovastikunnan tervehdyksen jumalanpalveluksessa 31.1. Meldorfin tuomiokirkossa. Hampurissa lääninrovasti tutustui useisiin seurakuntiin ja neuvotteli muun tohtori Gregor Steffenin ja pastori Harald Büschin kanssa.

HELMIKUU

  • 5.2.Lääninrovasti vieraili OCM-Suomenlahden eksarkaattineuvoston kokouksessa Hämeenlinnassa.
  • 7.2. Läänirovasti osallistui Enonkoskella Suomen luterilaisen luostarin viisivuotisjuhlaan avustaen piispa Voitto Huotarin johtamassa jumalanpalveluksessa. Lääninrovasti toi juhlaan Porvoon rovastikunnan tervehdyksen. Rovastikunnan seurakunnat ovat tukeneet luostariyhteisön toimintaa muun muassa kolehdein.
  • 11.2. Läänirovasti haastatteli emeritusarkkipiispa Mikko Juvaa Turussa.
  • 18.2. Lääninrovasti osallistui luterilaisen luostarin vuosikokoukseen Helsingissä.
  • 24.2. Lääninrovasti toimitti yhdessä asessori Helena Haatajan ja piispantarkastuksen notaarin Perttu Tapion kanssa hallinnon ja talouden tarkastuksen Artjärven seurakunnassa.
  • 26.2. Läänirovasti neuvotteli Euroopan parlamentin tiedotustoimistossa Renny Jokelinin ja Satu Raisamon kanssa tulevan kesän yhteistyötapahtumista.

MAALISKUU

  • 3.3. Lääninrovasti osallistui seurakuntien talousfoorumiin Helsingissä
  • 4.3. Lääninrovastin kokous tuomiokapitulissa
  • 5.-7.3. Artjärven piispantarkastus (piispa Eero Huovinen, asessori Helena Haataja, notaari Perttu Tapio, lääninrovasti Veli-Matti Hynninen)
  • 10.3. Synodaalikokous Helsingissä. Rovastikunnan kokoontumista johtivat lääninrovasti Veli-Matti Hynninen ja kirkkoherra Anna-Liisa Manerus.
  • 11.3. arkkipiispa Kuno Pajulan 75-vuotisjuhla Tallinnan tuomiokirkossa ja Viron kirkon konsistoriossa. Lääninrovasti esitti rovastikunnan onnittelut ja tervehdyksen.
  • 14.3. Vierailu Kotkan rovastikunnassa
  • 17.3. Lääninrovastin koollekutsuma Vuosituhat 2000 muistomerkin suunnittelukokous Loviisassa
  • 18.3. Lähetystyön neuvottelu Tikkurilassa
  • 19.3. Luottamushenkilö Uimo Ritalan hautajaiset Artjärvellä
  • 20.3. Hiippakuntakokous Porvoossa
  • 26.3. Käsikirjakomitean palauteseminaari
  • 30.3. Pukkilalaisen Hannu Rönkkösen näyttelyn avajaiset Helsingissä
  • 31.3. Leena Hämäläisen läksiäiset Myrskylässä

HUHTIKUU

  • 1.4. Pääsiäistervehdys Radio Itä-Uusimaassa Porvoossa
  • 4.-5.4. Pääsiäisjumalanpalvelukset Myrskylässä
  • 7.4. Piispantarkastuksen jälkitarkastus Pornaisissa
  • 8.4. Neuvottelu taloustoimittajien kanssa Helsingissä
  • 9.-10.4. Vierailu Tallinnassa ja Haapsalussa
  • 14.4. Lääninorovastin luento taloustoimittajille Haikon Kartanossa
  • 18.-19.4. Rovasti Tiit Salumäen vierailu rovastikunnassa
  • 19.4. Lääninrovastin vierailu Partaharjulla
  • 23.4. Konstantinuksen ritarikunnan eksarkaattineuvosto Hämeenlinnassa
  • 23.4. Hiippakuntauutisten juhlanumero
  • 24.4. Päätös Helsingin hiippakunnan perustamisesta (vuosipäivä)
  • 25.4. Piispantervehdys ja hiippakunnan 40-vuotisjuhlajumalanpalvelus seurakunnissa
  • 26.4. Vuosituhat 2000-monumentin suunnittelukokous Loviisassa
  • 28.4. Hiippakunnan 40-vuotisjuhlakirjan julkistaminen Helsingissä
  • 28.4. Vierailu Paasikivi-Seurassa Helsingissä
  • 29.4. Vierailu Enonkosken luostariyhteisössä

TOUKOKUU

  • 4.5.Rovastikuntatoiminnan esittely Helsingissä
  • 7.5.Rovastikunnan lähetystoimikunta Pukkilassa
  • 7.5.Rovastikuntatoiminnan esittely Loviisassa
  • 10.5. Vierailu Lapinjärven koulutuskeskuksessa
  • 11.5. Unkarilaisen pastori Csaba Baranyayn vastaanotto Helsingissä
  • 11.5. Lääninrovastien kokous tuomiokapitulissa
  • 11.-14.5. Unkarilaisvieraiden tutustuttaminen rovastikunnan seurakuntaelämään
  • 12.5. Vierailu Käkikosken koululla Lapinjärvellä
  • 15.5. Osallistuminen kirkkopäiville Porissa
  • 16.5. Unkarilaissuomalaiset seurat Loviisassa
  • 17.5. Vuosituhat 2000-monumentin neuvottelu Loviisassa
  • 18.5. Itä-Uuudenmaan Paasikivi-Seuran kokous Porvoossa, Suurlähettiläs Dusan Crnogorcevicin tapaaminen, Jugoslavian tilanteen erittely
  • 20.5. Neuvottelu Euroopan Parlamentin Suomen tiedotustoimistossa Helsingissä
  • 22.-23.5. Osallistuminen kansallisille ritaripäiville Kouvolassa
  • 24.5. Rovastikuntavieraiden vastaanotto Loviisassa
  • 26.5. Rovastikunnan kirkkoherrojen kokous Loviisan pappilassa, Kirkon Ulkomaanavun johtajan tri Tapio Saranevan alustus
  • 27.5. Vierailu Paasikivi-Seurassa Kalastajatorpalla.
  • 28.5. Vuosituhat 2000-muistomerkin suunnittelukokous Loviisassa
  • 29.5. Puhe Sinebrychoffin huvilalla Espoossa
  • 31.5. Kolppanan seurakunnan vierailukutsu ja neuvottelu

KESÄKUU

  • 1.6. Osallistuminen kansallispäivällisille Katajannokan Kasinolla
  • 4.6. Jumalanpalvelus Porlammin koululaisille Myrskylän kirkossa
  • 21.-23.6. Unkarilaisvieraiden vastaanotto
  • 27.6. Luostarimessu Enonkosken luostariyhteisössä
  • 30.6. Vierailu Lapinjärven koulutuskeskuksessa

HEINÄKUU

  • 9.-10.7. Herättäjäjuhlat Leppävirralla
  • 13.7. Yrityskummikoulutus Savonlinnassa
  • 23.-24.7. Vierailu Partaharjun leirillä

ELOKUU

  • 1.-8.8. Kansainvälinen työleiri Loviisassa
  • 4.8. Japanilaisen Masaki Arakin nuorisokonsertti Loviisassa
  • 5.8. Vierailu Pukkilan Teresa-kodissa
  • 6.-8.8. Loviisan rauhanfoorumin Kosovo-seminaarit ja tapahtumat, neuvottelu muun muassa ulkoministeri Tarja Halosen, ulkomaankauppaministeri Erkki Tuomiojan ym. kanssa rauhanfoorumin neuvottelukunnassa. Rauhanpalkinnon jako oikeushammaslääkäri Helena Rannalle.
  • 1.-10..8. Rovastikuntavieraita Unkarin Csömöristä, Viron Haapsalusta ja Läänen rovastikunnasta, Tallinnan inkerinsuomalaisesta seurakunnasta, Inkerin Kolppanasta, Pietarista ja monista muista maista. Tutustumista rovastikunnan elämään ja seurakuntiin muun muassa Lapinjärven Pyhäjärvellä. Toiminnan esittely muun muassa Radio Deissä. Kansojen yhteinen kunniakäynti Svartholmassa Henrik Renqvistin muistomerkillä.
  • 24.8. hallinnon ja talouden tarkastus Askolan seurakunnassa (asessori Helena Haataja, lääninrovasti Veli-Matti Hynninen, notaari Johan Wennerström)
  • 27.-30.8. Arkkipiispa Kuno Pajulan vierailu Loviisassa
  • 28.8. Kesänpäätösjuhla lääninrovastin pappilassa (kutsuttu koko rovastikunnan papisto puolisoineen + seurakuntien väkeä)
  • 28.-29.8. Maakunnalliset Herättäjänseurat Loviisassa
  • 29.8. Vierailu Kotkan ortodoksisessa seurakunnassa, kirkkoherra Veikko Lisitsinin 50-vuotisjuhlaonnittelu
  • 30.-31.8. Vierailu Viron Haapsalussa, tutustuminen Pullapään leirikeskukseen

SYYSKUU

  • 1.9. Neuvottelu pääsihteeri Paavo Kettusen kanssa Loviisassa

* 2. ja 5.9. Piispantarkastus Askolan seurakunnassa

  • 4.9. Vierailu Haminan ortodoksisessa seurakunnassa, ritarikuntakohtaaminen Haminassa
  • 5.9. Pukkilan uurnahautausmaan/ hautausmaan laajennuksen, Enkelipuiston vihkiminen
  • 7.9. OCM-ritarikunnan pääsihteerin Jürgen Schumacherin vastaanotto Loviisan pappilassa
  • 17.9. Luostariyhteisön hallituksen kokous Mikkelin tuomiokapitulissa
  • 21.-22.9. Hiippakunnan 40-vuotisjuhalristeily
  • 23.9. Rovastikunnan järjestämä hiippakunnan 40-vuotisjuhla Porvoossa

LOKAKUU

  • 2.-9.10. Opintomatka Geneveen
  • 10.10. Rovastikunnan lähetyspyhä Myrskylässä
  • 11.10. Porvoonpäivän vietto anglikaanis-luterilaisissa merkeissä
  • 14.10. Yrityskummitapaaminen Enokoskella
  • 15.-17.10 Viron Haapsalun tuomiokirkkopäivät, rovastikunnan tervehdykset, mukana mm. arkkipiispa Jaan Kiivit ynnä kirkkojen edustajia eri maista
  • 20.10. lääninrovastin vaalikokous Loviisassa
  • 24.-31.10. Vastuuviikon tapahtumia eri seurakunnissa
  • 24.-25.10. Yritysseminaari
  • 25.10. Pornaisten seurakuntatalon peruskiven muuraus ja juhla
  • 26.10. Piispantarkastuksen jälkitarkastus Lapinjärvellä
  • 29.10. Vierailu Jyväskylän yliopistossa

MARRASKUU

  • 3.11. Radio Dein 2-vuotisjuhla Helsingin Messukeskuksessa
  • 6.11.Vierailu Pukkilan seurakunnassa
  • 6.11. Loviisan seudun karjalaisten juhla
  • 8.11. Luostariyhteisön kokous Mikkelin tuomiokapitulissa
  • 19.11. Vierailu Poikien ja Tyttöjen Keskuksessa (PTK) Helsingissä
  • 21.11. Yhteisiä tilaisuuksia Mielenterveysyhdistyksen kanssa
  • 23.-24.11. Helsingin hiippakunnan kirkkoherrojen kokous Korpilammella
  • 30.11. Vierailu Virossa

JOULUKUU

  • 1.12. Tallinnan vierailu
  • 2.12. Itä-Uudenmaan yrittäjien kokous Paasikivi-Seurassa Loviisassa
  • 5.12. OCM-Suomenlahden kokous Loviisassa
  • 8.11. Lääninrovastien kokous Helsingissä
  • 9.12. Vierailu Pukkilan seurakunnassa
  • 10.12. Vierailu Suomen Turistiauto Oy:n pääkonttorissa
  • 14.12. Vierailu Porlammin yläasteella ja lukiossa
  • 21.12. Joulusaarna yksinäisten joulujuhlassa Loviisassa
  • 28.12. Lapinjärven kirkkoherranviran hoidon järjestelyt
  • 31.12.-1.1.2000 Vuosituhatluvun vaihtuminen hääjuhlassa Askolassa

Luetteloon olen poiminut joitakin rovastikunnan kannalta ehkä kiinnostavimpia yhteyksiä. Rovastikunnan kirkollisesta elämästä vastaaminen kysyy yhä enemmän yhteyksien rakentamista ja vaalimista, verkostoitumista, kosketuspinnan lisäämistä yhteiskunnan eri osa-alueille. Vaikka työni lääninrovastina jää kesken, tulen kirkkoherrana ja eri yhteisöissä vastuunkantajana jatkamaan kirkollista yhteydenpitoa eri suuntiin. Kuten aikaisemmin jo sanoin, seurakuntatyössäkin pysyvää on vain muutos. Aika kääntää lehteä myös rovastikunnassa.

Anna Oi Herra Rauha ja Menestys!

Loviisassa 31.12.1999

Veli-Matti Hynninen

lääninrovasti

veli-matti.hynninen@kolumbus.fi

http://www.kolumbus.fi/pater

puh 0400-214971