”Herää, Herra! Miksi nukut? Nouse, älä iäksi hylkää!” (Ps.44:24)

Sexagesimana 27.2.2000

Sexagesima tarkoittaa kuudettakymmenettä päivää ennen pääsiäistä. Sitä kutsutaan myös nimellä ”Toinen sunnuntai ennen paastonaikaa.” Päivän tunnuskuvana on avattu Raamattu, jonka lehdelle on piirretty Kristusmonogrammi (X/ khi = Kristuksen nimen ensimmäinen kirjain, P/ rho = Kristus-sanan toinen kirjain).

Tätä kahden viikon jaksoa ennen paastonaikaa kutsutaan esipaastoksi. Ensin papit ja sitten kaikkivalmistautuvat paastoamaan, hengellisen elämän syventämiseen. Esipaasto kuuluu kirkkovuoden pääsiäisjaksoon, myös nimi sexagesima viittaa pääsiäiseen.

Tämän sunnuntain aiheena on Sanan kylvö. Jeesus itse kylvää. Myös seuraajien on kylvettävä. Paastoon valmistautuminen on olennaiseen keskittymistä. Mielet virittyvät jo juhlan suuntaan. Saarnatekstissä Jeesus vertaa taivasten valtakuntaa sinapinsiemeneen ja hapatteeseen. Sinapinsiemen on pienin kaikista siemenistä, mutta pienestä taimesta se kasvaa puutarhan suurimmaksi kasviksi, runsasoksaiseksi puuksi. Samoin pieni määrä hapatetta hapattaa suuren taikinan.

Taivasten valtakunta leviää, vaikkakin hitaasti. Kristinusko on suurin uskonto maailmassa (1995 miljoonaa kristittyä = 33.9% maailman väestöstä). On laskettu (David J. Barret) , että vuonna 2000 kristittyjä olisi 2200 miljoonaa (=34.4%). Tämän mukaan sinapinsiemen kasvattaa ja taikina hapattaa uusia kristittyjä noin 70 miljoonan vuosivauhdilla. Myös islam kasvattaa voimaansa, muut uskonnot ovat pienenemään päin.

Jeesus itse yllyttää sexagesimana kristittyjä ahkerasti levittäytymään kaikkeen maailmaan. Lähetys on Jeesuksen oma ohje. Sanaa on kylvettävä, sanomaa on vietävä. Markkinatalouden hullaannuttamassa maailmassa on kylvettävä kekseliäästi. Meidän tehtävämme on kylvää, Jumala itse antaa kasvun.

Veli-Matti Hynninen