Rauha ja oikeudenmukaisuus

4.rukouspäivvä,19.sunnuntai helluntaista. Päivän aihe: Yhteinen vastuu, oikeudenmukaisuus ja rauha. Liturginen väri: Vihreä. Alttarikynttilöitä: Kaksi. Tekstit: Job.11:13-15, 18-20, 1.Tim.6:17-19, Luuk. 6:27-31 (rukouspäivätekstit)

Virret: 436, 277:5, 448, 587:1-, 427:3-4.

Kirkkoväylä 161000

Neljäs rukouspäivä ja siitä alkava Kirkkojen vastuuviikko (22.- 29.10.) korostavat yhteistä vastuutamme rauhan ja solidaarisuuden ajajina. On karisteltava turhat elementit ja keskityttävä olennaiseen. Totuutta on etsittävä. Parannusta on tehtävä.

Totuutta on etsittävä kauneuden ja kauhun maailmasta. Kumpikin ympäröi meidät, ne kilpailevat keskenään. Kauhu tuhoaa kauneuden, jos kauneus ei saa otetta siitä. Vasta rakkaus peittoaa pahan alleen, uudistaa elämän ja antaa uuden toivon.

RIEMUVUOSI 2000 aloittaa toivon vuosituhannen. Rukouspäiväjulistus kuuluttaa, että toivo antaa rohkeuden etsiä totuutta. Totuuden etsiminen ilman toivoa voi johtaa vihaan ja koston kierteeseen. Lähi-Idän rauhanprosessi huutaa tässä omaa tuskaista huutoaan. Jos toivosta nouseva uusiutuminen pysähtyy, jäädään menneisyyden virheiden vangiksi. Kristillinen toivo avaa ahdistavankin totuuden uusia näkökulmia. Uusi rohkeus sadaan aina Jumalalta.

”Ihmiskunnan historiaan kuuluu kauhun ja kauneuden, sorron ja vapauden, edistyksen ja taantumuksen rinnakkaisuus. Elämää tuhoavien ja elämää rakentavien voimien vuoropuhelu kuuluu myös nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.” (Rukouspäiväjulistus 2000)

Tähän pyhäpäivään kuuluu myös rakkauden kaksoiskäskyn kiteytys: ”Se joka rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niinkuin itseään, täyttää lain vaatimuksen. Jumalan rakkaus synnyttää meissä rakkautta. Rakkaus toteuttaa Jumalan koko lain.”

Päivän evankeliumi ylistää hehkuvan rakkauden voimaa: ”Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat. Siunatkaa niitä, jotka teitä kiroavat, rukoilkaa niiden puolesta, jotka parjaavat teitä. Jos joku lyö sinua poskelle, tarjoa toinenkin poski. Jos joku vie sinulta viitan, anna hänen ottaa paitasikin. Anna jokaiselle, joka sinulta pyytää, äläkä vaadi takaisin siltä, joka sinulta jotakin vie.”

Veli-Matti Hynninen