Rohkean uskon päivä

Kirkkoväylä 2000-11-06

Laskuvarjolla 3000 metristä

12.11.2000 Uskonpuhdistuksen muistopäivä, (22. sunnuntai helluntaista), Päivän aihe: Uskon perustus, Liturginen väri: Vihreä,Alttarikynttilöitä: Kaksi, Tekstit: Jer. 3:14-15, Room.1:16-17 tai Ef. 6:10-18, Joh. 4: 46-53 ,Virret: 496, 135, 503, 511:1-, 499 (perhejumalanpalvelus), 176, 131:4, 188:4-7, 422:1-, 170:4 (uskonpuhdistusmessu).

Uskon perustus on Jeesus Kristus. Usko ei ole perustus vaan uskon perustus on Kristus itse. Katsetta ei pidä kiinnittää uskoon vaan uskon perustukseen Kristukseen. Vanhastaan tämän sunnuntain tunnuskuvana on perustaansa lujasti kiinnittynyt ankkuri. Se muistuttaa samasta: ankkuri ei pelasta vaan pelastus tulee siitä, että ankkuri on kiinnittynyt sellaiseen perustukseen joka pitää. Ankkuri on vain väline, jolla kiinnitytään perustukseen.

22. sunnuntai helluntaista on omistettu puhtaalle uskolle, siitä nimi uskonpudistuksenpäivä. Nyt esillä olevat raamatunkohdat liittyvät läheisesti niihin ajatuksiin, joiuta uskonpuhdistuksessa korostettiin. Jumala ei jätä kansaansa oman onnensa nojaan vaan muista luotujaan jatkuvasti. Nyt on kirkolla jälleen uudistumisen aika. Tämä ei tarkoita vain kirkollisten kirjojen raamatun, virsikirjan tai katekismuksen uudistamista vaan koko kirkon kokonaisvaltaista uudistumista. Nyt tarvitaan lisää niitä ihmisiä, jotka ovat valmiit panemaan itsensä likoon, jotta kirkko voisi uudistua. Myötäilijöitä ja niitä, jotka tyytyvät vanhoihin rutiineihin on kirkko pullollaan, uudistajia sen sijaan on liian harvassa.

Jumala itse on puuttunut nyt kirkkonsa elämään. Olemme palaamassa kristillisen uskomme perusteisiin tuoreella tavalla. Olemme palaamassa Raamattuun ja sen julistamaan uskonvanhurskauteen uudella rohkeudella ja innolla. Ilman Jumalan omaa puuttumista asioihin, parhaimmatkin uudistukset jäävät puolitiehen. Siksi on katse käännettävä Jeesukseen Kristukseen, uskon alkajaan: itse uskossa Kristus on todellisesti läsnä.

”Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus.Muuta perustusta ei kukaan voi laskea.” (1.Kor.3:11)

Veli-Matti Hynninen