Kristuksen kuninkuuden sunnuntai

Sana sunnuntaiksi Loviisan Sanomille, Veli-Matti Hynninen 241100

Kuninkuuden sunnuntai

”Herra hallitsee ikuisesti, oikeus on hänen valtaistuimensa perusta. Hän tuomitsee maanpiiri vanhurskaasti, Langettaa kansoille oikeat tuomiot.” (Ps. 9:8-9)

Kirkkovuoden viimeiset viikot puhuvat lopunajoista. Kristus oli läsnä jo maailmankaikkeuden synnyssä. Hän sanoo viimeisen sanan myös maailmankaikkeuden päätöksessä: Hän on A ja O, alku ja loppu.

Kristus tulee kirkkaudessaan enkeliensä kanssa ja istuu kirkkautensa valtaistuimelle. Tuomiosunnuntaita kutsutaan Kristuksen kuninkuuden sunnuntaiksi. Hän on maailmankaikkeuden valtias, Christus Pantokrator.

Eskatologia (ta eskhata = viimeiset) käsittelee kysymystä viimeisistä taphtumista. Protologia (protos = ensimmäinen) puolestaan kysyy mitä tapahtui alussa. Kaikki tämä mikä on alun ja lopun välissä kuuluu Jumalan pelastussuunnitelmaan. ”Meidän kaikkien on tultava Kristuksen tuomioistuimen eteen, jotta kukin saisi sen mukaan, mitä ajallisessa elämässään on tehnyt, hyvää tai pahaa.” (2.Kor.5:10)

Sunnuntain Halleluja-säe kuuluttaa: ” Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, Hartaammin kuin vartijat aamua.” (Ps.130:6)

Me olemme vastuussa tekemisistämme ja ennen muuta siitä minkä jätämme tekemättä. Vastuuta ei kukaan voi paeta. Mutta Jumala armahtaa meitä Kristuksen tähden ja antaa anteeksi. Kristitty ei pelkää lopunaikaa vaan odottaa Herransa paluuta.

Tule Herra Jeesus!

Veli-Matti Hynninen