Pikkupaasto kutsuu katumukseen

Loviisan Sanomille 131200, Veli-Matti Hynninen, Sana sunnuntaiksi

Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme. (Jes. 40:3)

Adventinaika kutsuu katumukseen ja parannukseen. Kolmantena adventtina juhannuskoivu ja joulukuusi kohtaavat. Päivän raamatullisena keskushenkilönä on Johannes Kastaja, jonka tavallisesti liitämme juhannukseen. Mutta Johanneksen parannussaarnakajahtaa myös joulun alla: tehkää täyskäännös ja kääntykää turhuudestanne.

Johanneksen katumukseen ja parannukseen kehottava saarna muistuttaa, että nyt on paastonaika.Pikkujoulu tarkoittaa pikkupaastoa. Adventinajan väri ei ole vielä joulun punainen vaan katumuksenm violetti. Adventtiin kuuluu rukouksessa viipyminen, itsetutkistelu ja parannus, tilan antaminen hiljaisuudelle ja nöyryydelle. Ihminen itse ei kykene elämäänsä uudistamaan, mutta Jumala voi sen tehdä. Adventtitarjoukseen kuuluu elämän uudistuminen.

Johannes on merkki siitä mitä on tulossa. Kun Kristus itse saapuu, pelastuksen merkit ovat kaikkien nähtävissä. Ne merkit ovat seurakunnassa aina keskeisesti näkyvillä. Sana, ja näkyvä sana,eli kasteen ja ehtoollisen sakramentti, ovat täyden pelastuksen merkkejä. Niissä Jumala itse on todellisesti läsnä. Kolmannen adventin latinakielinen nimi Adventus spiritualis viittaa juuri pelastuksen hengelliseen sisältöön. Kristus itse on tulossa. Valmistakaa hänelle tie. Ottakaa vastaan lahjaksi saatava pelastus, jota ilman yksikään ihminen ei selviydy.

Sokeat saavat näkönsä ja rammat kävelevät, spitaaliset puhdistuvat ja kuurot kuulevat, kuolleet herätetään henkiin ja köyhille julistetaan ilosanoma. Autuas se joka ei minua torju.

Veli-Matti Hynninen